تجهیزات سرمایشی موتورخانه

تیتر "تجهیزات سرمایشی موتورخانه" روی پس زمینه برج خنک کننده تعبیه شده رو سقف ساختمان

مهمترین تجهیزات سرمایش موتورخانه چیلر و برج خنک کننده میباشد.

چیلر

در فرایند سرمایشی مربوط به موتورخانه، چیلر یا سرد کن ،نقش بویلر را در فرایند گرمایشی بازی می کند. این وسیله از طریق چرخه  تبرید یا سرمایش، گرما را از آب می گیرد و آب را خنک می کند . آب خنک حاصل از این فرایند به چرخه سرمایش وارد شده و در نهایت از طریق ترمینال های سرمایشی موجود در فضای داخلی ساختمان باعث کاهش دمای محیط می شود.

انواع چیلر از نظر روش سرمایش

  1. جذبی
  2. تراکمی
  3. سانتریفیوژی

ضریب عملکرد کلی

برای بررسی و مقایسه انواع چیلرها، ضریب عملکرد کلی (Overall COP)  به کار می رود که معیار اصلی میزان انرژی مصرفی در سیستم های برودتی مختلف اعم از تراکمی و یا جذبی می باشد. هر چه میزان ضریب عملکرد کلی دستگاه بیشتر باشد نشان دهنده مصرف انرژی کمتر آن دستگاه خواهد بود.

چیلر های جذبی

در توضیح چیلر جذبی به زبان ساده باید بدانیم که جذب کننده یا جاذب (اَبزوربر Absorber) اساسی ترین نقش را در این چرخه بازی می کند. چرخه اصلی این چیلرها به اینگونه است که ماده مبرد بین شیر انبساط، اواپراتور، جذب کننده ، پمپ، ژنراتور و در نهایت کندانسور در حال چرخش است.

ماده مبرد وارد اواپراتور شده و در تلاش برای بالا بردن دما است که دمای محیط با استفاده از گاز شهری یا منابع دیگر تامین می شود. وقتی که مایع مبرد به گاز تبدیل شد فشار اواپراتور بسیار پایین می آید، فشار باید پایین بماند اما گاز فشار بالایی دارد در نتیجه نیاز به یک جذب کننده برای تخلیه بخار آب می باشد که این بخار توسط جاذب (ابزوربر) جذب می شود و بعد از آن با ترکیبی از لیتیوم بروماید و یا نمکی که از اواپراتور خارج شده بودند، خود را به کمک پمپ ها به ژنراتو ر می رساند. ژنراتور که خود یک مبدل حرارتی می باشد ماده مبرد و لیتیوم بروماید را حرارت داده و پس از تبخیر، قسمتی از آب که به آب مقطر تبدیل شده است وارد شیر انبساط و دوباره وارد اواپراتور می‌ کند.

انواع چیلر جذبی

گروه تک اثره
  1. دسته چیلرهای تک اثره با تغذیه بخار
  2. تک اثره با تغذیه آب داغ (دمای بالای 100 درجه سانتی گراد)
  3. تک اثره با تغذیه آب گرم (دمای زیر 1000 درجه سانتی گراد)

نحوه کار آنها مشابه بوده و همگی دارای حداقل یک مولد حرارتی می باشند.

گروه دو اثره
  1. دسته دو اثره با تغذیه بخار
  2. دو اثره با شعله مستقیم

این چیلرها، جز نسل جدید چیلرهای جذبی بوده و دارای سیکل تبرید کاملتری نسبت به چیلرهای جذبی تک اثره‌ هستند.

چیلر تراکمی سفید رنگ نصب شده

چیلر های تراکمی

چیلر تراکمی بر مبنای سیکل تبرید که شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور است، عمل می کند، به بیان ساده تر سیکل چیلر تراکمی از واحدهای تراکم، چگالش، تبخیر تشکیل شده است و با استفاده از مایع مبرد، سیال را خنک کرده و انتقال حرارت را انجام می دهد.

چیلر سانتریفیوژ

چیلرهای سانتریفیوژ یکی از انواع چیلرهای صنعتی است که از اسم آن می توان به نوع کمپرسور پی برد. در این چیلرها کمپرسور از نوع جابه جایی غیر مثبت است.
بشرط استفاده از چیلر سانتریفیوژ در حالتی که اصطلاحا به آن بار کامل یا (full bar) و نه در حالت بارهای کم، راندمان این چیلرها بسیار بالاست اما به علت قیمت بالا و نبود متخصص کافی در ایران کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.

مدل سه‌بعدی برج خنک کننده

برج خنک کننده

گرمایی که در سیکل کار چیلر در کندانسور دفع شده به آب داده می‌شود، آبی که به این صورت گرم شده، به برج خنک کن منتقل می‌گردد تا گرمای خود را در آنجا به محیط اطراف بدهد. نحوه عمل در برج خنک کن به این صورت است که آب از بالا به پایین پاشیده می‌شود و در حین عبور از قسمت های داخلی برج، با وزش هوا، قسمتی از گرمای آب به محیط داده می‌شود و مقداری از حرارت باقی‌مانده نیز ضمن تبخیر ذرات آب (که با گرفتن گرما همراه است) خنثی می‌شود، پس از این مراحل آب در تشتک زیر برج جمع شده و جهت برقراری مجدد سیستم وارد چیلر می‌شود. وزش هوا در داخل برج معمولاً به وسیله فن صورت می‌گیرد. فن ها دارای دو نوع پروانه‌ای و یا سانتریفوژ هستند.

مهندس الهام پیشاهنگ
مهندس الهام پیشاهنگ
مهندس الهام پیشاهنگ فارغ التحصیل رشته مکانیک دانشگاه فردوسی مشهد ، و دارنده گواهینامه کنترل کیفیت از اداره استاندارد خراسان رضوی و گواهینامه بازرسی جوشکاری Visual&Optical Testing (UT) ، به عنوان مدیریت کنترل کیفیت در شرکت فعالیت میکنند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *