پمپ خلاء:
پمپهای خلاء در سیستمی به کار میروند که خطوط برگشت آن تحت خلاء قرار داشته باشند. مجموعه متشکل است از مخزن تجمع آب حاصل از تقطیر، مخزن جداکننده و کنترل کننده های مسیر رفت آب از مخزن تجمع به دیگ. به همان روشی که اندازه پمپ های آب حاصل از تقطیر معین می شود، اندازه پمپهای خلاء نیز برای تحویل 2.5 تا 3 برابر مقدار آب حاصل از تقطیر که محاسبه شده، تعیین میشود. اگر فشار دیگ از حدود مناسب برای پمپ سانتریفوژ یک مرحله ای تجاوز نکند، پمپ های خلاً قادر خواهند بود آب حاصل از تقطیر را مستقیماً به دیگ برگردانند.
معمولاً اگر فشار دیگ از 50psg بیشتر باشد، یک پمپ تغذیه جداگانه برای دیگ لازم خواهد بود. در هر حال پمپ باید بر مبنای حداکثر فشار حاصله در دیگ انتخاب شود. پمپ های خلاً معمولاً به صورت زوج ساخته میشوند. یک زوج پمپ خلاء قادر خواهد بود بار اضافی موجود در سیستم را تحمل نماید زیرا هر دو پمپ در موقع راه اندازی سیستم کار می کنند. امتیاز دیگر این طرح آنست که اگر یکی از پمپها از کار بیفتد، پمپ دیگر بکار ادامه داده مانع از ایاد اختلال در کار سیستم میشود. ظرفیت پمپهای خلاً معمولی از 600.000[Btu/hr] تا 2.400.000 [Btu/hr] متغیر است.
بطوری که قبلاً ذکر شد، وجود پمپ خلاً در مسیر برگشت، وجه افتراق سیستم خلاً با سیستم بخار است. پمپ خلاً آب حاصل از تقطیر و هوا را از مسیر برگشت خارج میکند، آب حاصل از تقطیر را به دیگ فرستاده هوا را به بیرون سیستم هدایت مینماید. با خروج موثر هوا، بخار به سرعت به گردش در میآید. از نظر کنترل، سیستم خلاً از تمام سیستمها قابلیت انعطاف بیشتری دارد، ولی هزینه اولیه و مخارج نگهداری باعث میشود که از این سیستم تنها در ساختمانهای بزرگ استفاده گردد.
فشار مکش در سیستم خلاً ممکن است به 24 اینچ جیوه برسد که تقریبا معادل 27 فوت آب است. شکل 37-2 طرز کار یک پمپ خلاً را به طور شماتیک نشان میدهد.
نکاتی در مورد لوله کشی سیستم های بخار:
طراحی لوله کشی سیستم های بخار نسبت به سایر سیستمهای حرارت مرکزی از پیچیدگی بیشتری برخوردار بوده شامل دقایق و ملاحظاتی است. اشکال 38-2 تا 55-2 برخی از نکاتی را که در طرح لوله کشی سیستم بخار باید ملحوظ نظر قرار گیرد نشان میدهند. در زیر هر شکل توضیحات لازم داده شده اند.
انواع بخارگیر:
شکل 26-2 : بخارگیر غواصکی
خروج آب حاصل از تقطیر از این بخارگیر بطور پیوسته صورت می گیرد. این بخارگیر در کویلهای گرمایش با بخار و وسایلی نظیر آن بکار میرود. زمانیکه این نوع بخارگیر در سیستم فشار ضعیف بکار رود باید به یک هواگیر ترموستاتیک مجهز شود.
شکل 27-2: بخارگیر ترموستاتیک نوع فانوس های
خروج آب حاصل از تقطیر از این بخارگیر بطور متناوب صورت می گیرد. این بخارگیر در رادیاتورها، کنوکتورها، کویلهای گرمایش بابخار، پونیت هیترها و نظایر آن بکار میرود. این بخارگیر برای سیستمهای فشار ضعیف حداکثر تا 15psi توصیه می شود.
شکل 28-2: بخارگیر ترموستاتیک نوع دیسکی